Gastblog Mariëlle Markgraaff van The Green Guide: Het verschil tussen het Oosten en het Westen

Hoewel veel mensen internet en vooral Social Media als iets negatiefs zien, kun je er juist ook veel van leren. Informatie en inspiratie kon zich nog nooit zó snel verspreiden. Iets dat mede daardoor ook steeds meer bekendheid krijgt ‘in het Westen’, is de holistische kijk op gezondheid. Toch zijn er nog veel mensen die hier niet voor openstaan. Hoe komt dat? We zetten graag op een rij wat de verschillen zijn tussen het Oosten en het Westen, en hoe dit juist mooi gecombineerd kan worden!

Als het aankomt op gezondheid (zowel mentaal, fysiek, emotioneel als spiritueel), zijn er ontzettend veel manieren om dat aan te pakken. Zoveel zelfs dat je er in verdwaalt kunt raken. Het één werkt dan bovendien wellicht weer niet zoals voor de ander, dus het kan een flinke zoektocht zijn.

Gelukkig zijn we in het Westen aardig bekend met de wetenschap. We onderzoeken van alles. Maar is dat nu altijd een voordeel? Een duidelijk verschil dat Han ziet tussen het Oosten en het Westen, is dat we hier grotendeels uitgaan van de wetenschap. Als er ergens geen bewijs voor is, dan passen we onze levensstijl daar ook niet op aan. Want wat we niet zien, dat is er ook niet…

We baseren gezond en bewust leven liever enkel op ‘harde bewijzen’. Bovendien zien we vele aspecten in het Westen los van elkaar, terwijl men in het Oosten juist vanuit een holistische visie kijkt. Alles staat met elkaar in verbinding, het één heeft invloed op het ander.

Je kent het gezegde vast wel: good food is good mood 😉 Wat je eet heeft invloed op hoe je je voelt!

Eigenlijk is het jammer om ‘close minded’ te blijven, als er zoveel eeuwenoude mogelijkheden zijn. In China en Japan wordt veel gekeken naar kennis die men zo’n 2000 jaar geleden al had (toen was de wetenschap er nog niet). Het hoeft niet bewezen te worden, om van waarde te kunnen zijn… 

De Oosterse kijk op het leven gaat uit van dat wij als mens maar een klein deel zijn van de kosmos, als onderdeel van de natuur (in plaats van erboven staan). En daar mogen we dan ook op die manier in meebewegen. De natuur en ons lichaam heeft zoveel wijsheid om aan ons te laten zien.

We mogen meer luisteren naar ons lichaam, kijken naar de natuur en met die wijsheid en kennis onze gewoontes aanpassen en fijne, helpende, rituelen invoeren. Helaas hebben veel mensen de verbinding met hun lichaam en de natuur verwaarloosd. Niet gek ook in de huidige maatschappij.

Gelukkig kun je die herstellen door bewuster te leven, op een holistische wijze. En zoals Han heel mooi zegt, is de wetenschap niet per se een nadeel. Het is juist mooi dat tegenwoordig de wetenschap én de eeuwenoude wijsheid steeds vaker gecombineerd worden!

Dit artikel is geschreven door Mariëlle van The Green Guide. Als lifestyle coach en reiki practitioner deelt zij inspiratie over bewust leven, met topics als gezondheid, minimalisme, duurzaamheid, mindfulness & meer!

Chinese Medicinal Diet

The theory of traditional Chinese medicine is a result of the life practice of Chinese people of various ethnic groups for thousands of years. It

Sugar toast

Ingredients for 1-2 persons 5 slices of toast. 20 grams of black sugar. 15 grams of butter. 3 pieces of dried fruit or nuts. How

op de hoogte blijven?

meld je aan voor onze nieuwsbrief